The Consumption of Forbidden Food in Chinese BuddhismTeil 2 der Vortragsreihe: Buddhistische Perspektiven auf Essen und Trinken. Ethische, soteriologische und kulturgeschichtliche Aspekte
6. Juni 2016
Ein Vortrag von Prof. Dr. Ann Heirman (Universität Ghent, Belgien)
One of the most distinguishing features of a Chinese monk and nun is the refusal to eat or drink certain types of food: it is forbidden to drink alcohol, to eat meat or fish, or to consume five products that have a strong flavor. That was not merely a matter of monastic code. Under the influence of Mahāyāna, with its strong emphasis on compassion, the monastic discipline was subjected to an increased moralization. At the same time, we see how the secular authorities interfered with the monastic discipline on an increasing
Based on disciplinary (
Ann
Zeit: Montag, der 6. Juni 2016, 18 Uhr – 20 Uhr c. t.
Ort: Raum 221 des Asien-Afrika-Institut, Edmund-Siemers-Allee 1, Flügel Ost.
Vortragssprache ist Englisch. Der Eintritt ist frei. Alle Interessierten sind herzlich willkommen!
Veranstaltungsflyer (PDF)
Koordination: Prof. Dr. Steffen Döll (Numata Zentrum für Buddhismuskunde, Universität Hamburg)